BoligAdvokat eller ejendomsmægler?

BoligAdvokat eller ejendomsmaegler

Uanset om man skal købe eller sælge et hus, så står man ofte over for en masse forskellige beslutninger. Det er en omvæltning i hverdagen og man skal lige pludselig tænke over en masse ting, som man måske aldrig har undersøgt eller tænkt over før. Der skal flyttes, gøres rent, ryddes op, købes ind, smides væk og mange andre ting, hvis man har i sinde at flytte. Når man skal flytte, så kommer der dog også en masse andre pligter, som man måske ikke selv har så meget styr på. Der skal nemlig ordnes en del papirarbejde, som gerne skal være udfyldt 100% korrekt, da man så ellers kan komme i problemer. Det leder så til spørgsmålet: Skal man bruge en boligadvokat eller en ejendomsmægler? Der er nemlig fordele, men også ulemper, ved begge. Der vil ikke være noget endeligt svar, der gælder for alle husstande i hele Danmark, men generelt set, vil man være i stand til at vælge den ende over den anden, afhængig af situationen.
Hjælp til det tunge arbejde
Før man vælger, hvilken rådgiver man har brug for i situationen, så skal man starte med at sætte sig ned og overveje, hvad det egentlig er man skal have hjælp til og hvor i processen man er. Skal du købe et hus? Skal du sælge et hus? Måske skal du begge dele? Det er ret væsentlige ting, da det kan afgøre, om det skal være det ene eller det andet. Det næste trin er, at finde ud af, hvad du sådan mere konkret har brug for hjælp til. I mange tilfælde, så har man ikke den rette erfaring eller ekspertise til at læse juridiske dokumenter og forstå, hvad de betyder for din fremtid. Det vil ofte være sådan en opgave der skal løftes, så dokumenterne bliver skrevet rigtigt og læst igennem, så man ikke ender med et alt for dyrt hus eller en rigtig dårlig handel. Man kan naturligvis også selv forsøge at sælge sin bolig, men det anbefales generelt ikke, da man hurtigt kan komme til at lave en fejl eller overse en væsentlig detalje, som kan koste dig rigtig dyrt i længden. Så det du har brug for, er nogen der kan tage sig af det tunge arbejde, men stadig med øje for detaljen.
Fordelene ved en advokat
En af løsningerne til dette problem er en advokat. Han kan agere som rådgiver på begge sider af bordet, hvilken vil sige han både kan rådgive en køber, men også rådgive en sælger. Det skyldes, at det i princippet er de samme dokumenter det handler om, man sidder bare på den anden side af bordet. De kan dog ikke sidde på begge sider af bordet, hvilket vil sige, at de ikke kan repræsentere og rådgive både køberen og sælgeren. Generelt set, så er det dog ofte køberen der vælger at benytte sig af en advokat, da det er her man kan få største gavn af denne. Når man køber, har man nemlig ikke nødvendigvis brug for så mange af de ydelser en ejendomsmægler kan tilbyde, men man har til gengæld brug for, at alle de rigtige dokumenter bliver udfyldt på sådan en måde, at det hele er klar til at køre, når underskriften er sat f.eks. skødeskrivning, advokatforbehold og tinglysning. Advokater tilbyder ofte både rådgivninger før, under og efter selve købet. Så i korte træk, så er en advokat god, hvis man er på køberens side.
Fordelene ved en ejendomsmægler
En løsning, som mange nok vil finde lidt mere indlysende, er en ejendomsmægler, som naturligvis er statsautoriseret. Igen kan denne rådgiver på begge sider af bordet og rådgive både sælger og køber, men dette kan igen ikke foregå under samme handel. Ejendomsmægleren vil dog oftest blive brugt, når man skal sælge et hus. De vil altså hjælpe dig med hele processen omkring at sælge dit hus og hvordan du får præsenteret det og gjort det klar, samt får alle de rigtige dokumenter på plads, så der er klar til, at kontrakten kan underskrives. Man skal dog være opmærksom på, at nogle mæglere ofte har en aftale med bestemte virksomheder f.eks. banker, forsikringsselskaber eller realkreditinstitutter, hvilken kan lede til, at det måske ikke er en 100% sandfærdig henvisning du får, men de vil ofte fortælle dig, hvis de samarbejder med nogen.
Den endelige dom
Hvis man skal konkludere på spørgsmålet om, hvorvidt man skal bruge en boligadvokat eller en ejendomsmægler, så kommer det igen meget an på spørgsmålet. I grove træk kan det dog siges, at hvis du er i færd med at købe en bolig og har brug for hjælp til nogle af dokumenterne og hvordan de skal udformes, så vil en advokat være en fordel for dig. Hvis du derimod er ved at sælge et hus og har brug for assistance til hele processen omkring det, så vil en ejedomsmægler være ideel.

Postet af jjdenmark via AdSet.