Dét vidste du ikke om krystalglas!

Lige nu oplever vi en stigende interesse for boliginteriør i krystal. Det være sig både drikkeglas som vin- og vandglas i krystal, krystal lysekroner, lamper, vaser og lysestager i krystal. Krystalgasset giver en oplevelse af renhed og elegance og skaber en eksklusiv og behagelig stemning, som sender tankerne tilbage til en tid, hvor kvalitet og håndværksmæssige traditioner var i højsædet og hvor man gjorde sig umage, selv omkring helt små detaljer.
Krystalglas er mere klart og funklende end almindeligt glas, og det har en evne til at bryde og reflektere lyset på en helt eventyrlig måde. Krystalglassets unikke egenskaber giver dygtige glaskunstnerne mulighed for at forme og slibe glasset i sirlige og kunstfærdige mønstre, og så har krystalglas en skøn og dyb klag, som skyldes indholdet af kaliumilte i glasset.
Der er dog flere typer af krystalglas. Når man taler om krystalglas i den vestlige verden, så refererer man typisk til den type krystalglas, som indeholder bly. Jævnfør Europæisk lovgivning skal blyindholdet være på min. 24%, for at det kan gå under betegnelsen krystalglas eller blykrystal, som er den mest korrekte betegnelse. Blykrystal blev opfundet i England i 1675, og er primært blevet anvendt til fremstillingen af luksus vinglas og karafler. Man har dog siden fundet ud af, at der er en potentiel sundhedsrisiko ved at opbevare alkohol i flere måneder i f.eks. karafler fremstillet af blyholdigt krystalglas, så med den viden, bør karafler af blykrystal kun bruges til dekorative formål eller servering, og ikke til længere tids opbevaring af væsker.
Få år senere i 1683 udviklede man i Bøhmen, i det nuværende Tjekkiet, en anden type glas, som ikke indeholdt bly, men i stedet en kombination af potaske og et højt indhold af kalk. Kalk har også en meget fin evne til at bryde lyset og kombinationen med potaske gav et helt klart og farveløst krystalglas i en udsøgt kvalitet, som havde mange af de samme egenskaber som det blyholdige krystal. Denne glastype var derfor også velegnet til kunstfærdige slibninger og graveringer og i barokkens storhedstid fra 1685 til 1750 høstede Bøhmisk krystal international anerkendelse pga. sin udsøgte kvalitet og de dygtige tjekkiske glashåndværkeres kunstfærdige arbejde.

Postet af Barokko via adset.org