Guide: Sådan skåner du dit tøj med den rette tøjvask

Du tænker måske, at tøjvask kun handler om at putte tøjet i vaskemaskinen og så tænde den, hvilket i bund og grund også er korrekt, men hvis du har dit tøj kært, er der nogle hensyn du bør tage. Det kan nemlig få dit tøj til at holde sig pænt længere.

 

  • Du behøver ikke at vaske tøjet, hver gang du har brugt det, med mindre det er snavset eller lugter. Ofte er det rigeligt at lufte det. Selv det blideste skåneprogram på en vaskemaskine, vil med tiden slide på dit tøj. Underbukser og trusser er dog undtaget. De bør dog smides til vask efter brug.
  • Læs vaskeanvisningen i dit tøj. Vær dog opmærksom på at, det er maks. temperaturer, der er opgivet.
  • Sortér dit tøj efter farver og temperaturer. Som minimum bør du sortere dit tøj i 40 og 60 grader. Håndklæder, undertøj, sengetøj og viskestykker bør altid vaskes på 60 grader, for at sikre at bakterier slås ihjel. Du bør ligeledes altid vaske hvidt tøj for sig. Selv efter mange vaske, vil mørkt tøj kunne smitte af på de hvide lagner, og give dem et gråligt skær. Hvis du har meget sort og mørkt tøj, kan det også være en god idé at vaske det for sig. Der findes vaskemiddel, der er særligt beregnet til mørkt tøj, som vil medvirke, at farverne ikke falmer.
  • Brug den rette mænge af vaskemiddel. Du kan se doseringsvejledningen på vaskemidlet, hvor du bør være opmærksom på vandets hårdhed, der hvor du bor. Særligt i storbyer er vandet meget hårdt. Tøjet bliver dog ikke renere af jo mere vaskemiddel, du putter i maskinen. Hvis du bruger for meget vaskemiddel, vil det ikke blot belaste miljøet. Det vil også øge risikoen for eksem, da maskinen kan have svært ved at skylle alle sæberester ud. Bare følg doseringsanvisningen.
  • Vend tøjet på vrangen for at beskytte farver og prints. Jeans og mørkt tøj kan nemt få hvide slidstreger, som du kan mindske ved at vende bukserne på vrangen og evt. lukke knapper og lynlåse. Tøj med knapper, lynlåse og hægter kan du også putte i en vaskepose for at skåne det andet tøj i maskinen.
  • Overfyld ikke maskinen med tøj. Det kan være fristende at proppe så meget tøj ind i maskinen som overhovedet muligt, men ofte vil dit tøj ikke kunne blive ordentlig rent. Der skal være plads til at du kan holde din hånd lodret inde i maskinen.
  • Vælg en vaskemaskine, der passer til dit forbrug. Nogle vasker ofte, og de fylder sjældent maskinen helt. Her kan det være em fordel at vælge en mindre maskine – både af hensyn til miljø og elregning. Hvis du til gengæld vasker sjældent men meget, bør du gå efter en vaskemaskine men en stor tromle. Henvend dig i en forretning, hvor du kan få den rette vejledning.

Postet af ag via AdSet.