Hvad kan en fysioterapeut hjælpe dig med?

En fysioterapeuts fornemmeste opgave er at forebygge og behandle forskellige former for skader, som er knyttet til bevægeapparatet – dvs skelettet, musklerne, nervesystemet og kredsløbet. At kunne bevæge sig er en vigtig dimension af sundhed og velbefindende, og de fleste, der i perioder ikke har kunnet bevæge sig frit – om det drejer sig om at kunne gå/løbe eller løfte armen for at tage noget ned fra en hylde grundet smerter eller skader – vil kunne fortælle om, hvordan det både har påvirket deres psyke og deres dagligdag.
De fleste patienter, der opsøger en fysioterapeut, vil kunne inddeles i fire grupper:

  • Smerter: Det kan være en mere specifik smerter, der er knyttet til fx ryggen eller knæet, men det kan også være mere diffuse og kroniske smerter, rundt omkring i kroppen.
  • Arbejdsskader: Man skulle måske tro, at håndværker, som har et hårdt fysisk arbejde med mange tunge løft, er de eneste der får arbejdsskader, men også mange der arbejder på kontor, kan få arbejdsskader. Det kan være grundet uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller meget monotomt og stillesiddende arbejde.
  • Sportsskader: Ligegyldigt om du er elitesportsudøver eller almindelig motionist, vil du kunne opleve skader. Det kan være overbelastningsskader eller mere akutte skader.
  • Ulykker: Hvis du har været ude for et trafikuheld eller du er faldet og har slået dig.

Du vil kunne få en henvisning fra din privatpraktiserende læge, men der vil stadig være en lille egenbetaling.
Der er stor forskel på fysioterapeuter både i deres tilgang til arbejde, og hvad de har af videreuddannelse. Hvis ikke du føler, at du er på bølgelængde med din fysioterapeut, eller du ikke oplever nogen positiv udvikling i forhold til dine skader, har du altid mulighede for at skifte til en anden fysioterapeut. Tag dog en snak med din nuværende fysioterapeut først – måske er er andre tiltag, I kan prøve først.

Grundlæggende vil en fysioterapeut kunne hjælpe dig som patient på følgende måder:

  • Du vil få instrueret nogle træningsøvelser, som du skal lave derhjemme efter aftale. Det kan være, at du skal bruge nogle elastikker eller bolde, men det vil fysioterapeuten vejlede dig i.
  • Forbygge at lignede skader sker igen. Særligt i forhold til overbelastningsskader ved sport eller i dit arbejdsliv.
  • Fysioterapeuten vil kunne undervise dig i din problematik. Det er oftest en fordel af få et grundlæggende indblik i din skade, og det vil også kunne hjælpe dig i forhold til at tage de rigtige hensyn i fremtiden.
  • Genoptræning efter en operation vil ofte være en mere specifik træning, men det vil øge succeskriteriet markant.
  • Fysioterapeut er bedre end smertestillende piller og binyrebarkhormonsprøjter. Smertestillende medicin er kun symptombehandling, og du bør altid afprøve fysioterapi. Der er ingen bivirkninger, og det vil altid være billigere i længden at få rettet op på sin skade fremfor at symptombehandle.
  • Du vil opleve en hurtig forbedring – måske allerede efter få behandlinger.

Postet af ag via AdSet.