Hvordan reagerer du på konflikter i parforholdet?

Vi reagerer ofte på forskelligt på konflikter i parforholdet. Spørgsmålet er bare om din reaktion kan fortælle noget om tilstanden i parforholdet?

Et parforhold er svært at få til at lykkes på den lange bane – det er de fleste eksperter enige om. Mange reagerer på konflikter ved at gå i forsvar. De er udadreagerende. Resultatet er ofte uhæmmede skænderier, store og højlydte konflikter og modangreb på partneren.
Andre reagerer anderledes. De trækker sig tilbage og bliver tavse og mange gange forventer de at partneren kan læse tanker eller gætte hvad der er galt. Hvis dit parforhold er preget af tavshed og en kold skulder, så er parforholdet måske inde i en større krise.

Uanset om man skændes meget højlydt og meget ofte , eller om man trækker sig og bliver stille, er denne adfærd meget skadelig for parforholdet – men dog på helt forskellige måder.

Tilbagetrækning og tavshed er det mest skadelige for parforholdet

Tilbagetrækning er en defensiv taktik, som nogle mennesker bruger når de føler sig angrebet. Undersøgelser udarbejdet af Århus universitet viser, at der er en klar sammenhæng mellem tilbagetrækning og tavshed i parforholdet, og meget lav tilfredshed med parforholdet.

Du kan se andre parforholdsundersøgelser fra Århus her.
Tilbagetrækningen skaber ikke alene stor utilfredshed med parforholdet, men påvirker derimod forventningerne eller håbet om at den anden person indser, at han eller hun har handlet forkert, og det påvirker parforholdet i negativ retning. Det er nemlig disse forventninger til den andens evner til at gætte hvad der er galt eller at hvorfor den anden er sur, der er ødelæggende for parrets evne til at løse selve problemet.
Når man synes eller forventer at den anden part skal gætte hvordan man har det og hvorfor, bliver det nærmest umuligt at løse konflikter og problemer i parforholdet, og det skaber endnu flere konflikter. Derved får man skabt en ond spiral af konflikter og tilbagetrækning.

De personer der trækker sig fra deres partner når de føler sig kritiserede, er ofte langt mere utilfredse med deres  parforhold end dem der skændes meget.
Når vi trækker os er det hos de fleste et resultat af omsorgssvigt, som nogle gange har stået på i en længere periode. Vi kan føle os triste og sårede og den følelse er meget uhensigtsmæssig for parforholdet.

Få talt ud om problemerne

Samtale er det vigtigste for parforholdet. Selv om man nogle gange skændes og er helt uenige i en lang række forskellige problemstillinger er det langt bedre at skændes end at trække sig – også selv om ingen af disse strategier holder i længden. Når vi skal opbygge et parforhold hvor begge parter føler sig tilfredse er samtalen og den måde vi kommunikerer på det absolut vigtigste.

Samtalen og kommunikationen gør at vi føler os hørt og forstående og den kan samtidig give os et indblik i hvordan den anden har det. Par, som er i stand til at lytte til hinanden og som kan føre dybe samtaler er generelt langt mere tilfredse i parforholdet.
Det kan være oplagt at få talt ud om parforholdet med en professionel parterapeut. Her kan I ofte få hjælp til at sikre en lang bedre kommunikation.Postet by Jonas123 via AdSet linkbuilding network