Hvordan vil Brexit komme til at påvirke Danmark?

Brexit kom som et chok for mange. Briternes exit fra den Europæiske Union har sat gang i adskillige debatter, og der er bred uenighed om hvorvidt dette er et positivt eller negativt træk fra britisk side, i det lange løb – dette gælder både EU’s medlemslande og Storbritannien selv.

Brexit har specielt sat gang i to debatter, værende hvordan vi som individuelle medlemslande skal forholde os til den Europæiske Union, samt hvorledes Brexit i sig selv kommer til at påvirke unionens medlemslande – særligt økonomisk. Disse to emner skal vi snakke om i dag, da de til dels hænger sammen, men også for at se hvorledes vi i Danmark kan acceptere Brexit for hvad det er, og arbejde os ud af situationen på så økonomisk gavnlig en måde som muligt.

Der blev sat et alvorligt spørgsmålstegn ved hvad EU er og hvad den gavner, da briterne stemte for at melde sig ud. Der er tegn på at mange føler at EU bestemmer for meget over medlemslandende, og dermed fjerner dele af landendes suverænitet. Denne attitude har vi også kunne se her i Danmark, da vi stemte om Retsforbeholdet. Vi stemte ”nej” til at afskaffe forbeholdet og meldte os dermed også ud af EU’s retspolitik. Det var et udtryk for at danskerne ikke var interesserede i at overgive mere magt til EU, hvilket dermed tangere den britiske mentalitet på slående vis.
 

Man må næsten spørge sig selv, hvad ville Danmark stemme hvis vi skulle stemme om vores medlemskab?

Jeg har ikke svaret, men der indikationer om at en ”Brexit attitude” ligger og ulmer blandt den danske befolkning.

Fanden blev malet på væggen for briterne, af de der ønskede at blive i EU – og alle økonomiske prognoser pegede mod alvorlige negative konsekvenser hvis de meldte sig ud. Men nu, flere måneder efterfølgende, ser det hele alligevel ikke så sort ud som økonomerne gik og frygtede. Jovist, umiddelbart efter resultatet faldt det britiske pund noget, og der skulle foretages nogle justeringer, men i det store hele, er Storbritannien kommet ganske fint igennem. ”Igennem” er måske så meget sagt, da de jo faktisk stadig er en del af EU og den berygtede artikel 50, der udløser udmeldelses processen, endnu ikke er aktiveret for briterne. Så der kan stadig nå at ske ting og sager.

Pointen er dog at briterne økonomisk set har bevaret en vis positivitet, efter chokket aftog sig, og fortsat investering og forbrug, hvilket har holdt den britiske økonomi stabil. Det er præcis denne attitude og tilgang vi kunne lære lidt af her i Danmark. Det er nemlig ikke kun Storbritannien der går en usikker økonomisk fremtid i møde, det er hele Europa. Umiddelbare prognoser viser at flere af medlemslandende kommer til at skulle betale mere til EU, for at opveje for de penge der går tabt i det britiske medlemsskabs fravær. Dette inkluderer også Danmark.

Derfor er det også vigtigt at vi holder hjulene i gang i den danske økonomi, uanset om vi vælger at følge briternes eksempel og tager større afstand til EU eller forsætter med samme forhold, så vil en stærk økonomi være essentiel. Vi skal vise at vi er villige til og ivrige efter at handle, både fysiske produkter og på børsen. Flere er benytter nu efterhånden handelsplatforme såsom IG, da de kan levere et stærk udgangspunkt, med både gode sammenligningsgrundlag og værktøjer. En proaktiv attitude inden for handel kan vise sig gavnlig, og endda essentiel, når det kommer til vores fremtidige danske position i verdensøkonomien.

Brexit har sat gang i hjulene, og der stilles stadig flere spørgsmål til EU og den europæiske økonomi – Vi skal huske at være på forkant med dette.

Postet af MiSelf via AdSet.