Hvornår kan man reparere et stenslag?

Bilens forrude er designet til både at yde en strukturel støtte til bilen samt at kunne beskytte føreren og passagerene. Ruden består af to lag glas, som omslutter en tyk ”plastfilm.” Dette kaldes en lamineret forrude, og den er designet til at kunne holde de brudte ydre lag i tilfælde af en ulykke. Dette er også grunden til at forruden kan revne, hvis bilen rammes af en genstand.

Reparation eller udskiftning

De fleste stenslag og revner kan ofte repareres, men det afhænger af fire faktorer: størrelse, type, dybde, og placering af skaden. Hvis du får en revne i forruden, bør du kontakte en kvalificeret bilglastekniker, som ud fra en lang række faktorer vil kunne vurdere, om din forrude kan repareres eller bør udskiftes.

Størrelse og dybde

Hvis stenslaget i forruden er mindre end en 2-krone og mere end 5 cm fra bilrudens kant, kan det repareres. Hvis stenslaget er større end dette, vil det være svært at lave en reparation, der vil kunne holde uden at skulle gå på kompromis med sikkerheden. Hvis skaden er for tæt på kanten ,vil forruden kunne miste sin styrke og binding til metalrammen. Der vil derfor være stor risiko for, at ruden vil knuses helt, ved den mindste skade, eller hvis en lille genstand rammer ruden.

Type

Der er mange forskellige typer af revner og stenslag – nogle kan repareres lettere end andre. Stenslag, der ligner små stjerner, er nemmest at reparere med succes. Det er dog vigtigt, at du altid søger vejledning hos en autoriseret bilglastekniker, så skaden kan vurderes.

Placering

Selv gode reparationer kan efterlade nogle misfarvning eller ujævnheder, og hvis skaden er placeret i førerens synsvidde, kan en reparation reducere synligheden. Det er derfor vigtigt, at teknikeren er bekendt med alle, der kører i bilen, da synsvidden kan variere afhængigt af højden på hver chauffør.

 

Skader, der normalt ikke kan repareres:

  • på indersiden af ​​forruden
  • dybe skader på begge glaslag
  • skader over intern radioantenne
  • skader, der påvirker førerens udsyn
  • komplekse revner
  • store stenslag, hvor glasset er revnet

 

Andre overvejelser

Lige så snart du bemærker en revne eller et mindre stenslag i bilruden, bør du henvende dig til en teknikker. Skaden forsvinder ikke af sig selv, men kan i værste fald forværres yderligere. Ligeledes kan støv og skidt gøre det endnu sværere at reparere, så vent ikke med at kontakte en bilglasteknikker og få skaden vurderet. En lille skade, der nemt kan repareres, vil kunne ende med, at man er nødt til at skifte hele forruden, hvis ikke man har fået det repareret i tide. De fleste autoriserede bilglastekniker tilbyder en hurtigt og uforpligtende vurdering af skadens omfang.

Det er ikke alle bilforsikringer, hvor stenslag er dækket. Det kan derfor være en god idé at kontakte ens forsikringsselskab og forhøre sig, hvad ens bilforsikring dækker. Ellers er det altid muligt at tilkøbe en friskadeforsikring.Postet by ag via AdSet linkbuilding network