Lær begreberne i forhold til minilån

Det er altid en alvorlig beslutning, når man vælger at låne penge, for der er mange ting, som man bør være opmærksom på. Du bør aldrig låne penge uden at tænke dig grundigt om, for så risikere du at begå en fejl. Som låner er der rigtig mange ting, som du bør sætte dig ind i. Det er eksempelvis vigtigt at kende betingelserne for lånet, og hvor meget du skal betale tilbage. Mange steder kan du sammenligne betingelserne og priserne for denne type minilån f.eks. på Tjeklån.

I praksis er der især to begreber, som du skal have helt styr på, når du tager et kviklån – nemlig renter og gebyrer. Mange tror, at disse to ting er ens, men det er langtfra korrekt.

Renterne

Stort set alle lån har en rente, som skal betales til udlåneren, som kompensation for at lån pengene. Størrelsen på renterne kan variere rigtig meget, og du kan forvente, at renterne ligger i den højere ende, hvis du tager et kviklån. I den modsatte ende af skalaen finder man ting som SU-lån, som er berømte for deres lave rente, men til gengæld kun tilbydes til studerende.

Renten er almindeligvis en fast procentdel af lånebeløbet. Derfor er det også en selvfølge, at renteudgifterne hænger direkte sammen med lånets størrelse. Renteudgifterne afhænger desuden også af lånets løbetid, hvor du vil skulle betale mere, hvis lånet har en lang løbetid.

Et begreb som du også skal være opmærksom på, når det handler om renter, er renters rente. Det betyder. At du betaler renter af det samlede beløb som du skylder. I praksis betyder det, at du betaler renter af dine påløbne renter.

Gebyr

I forbindelse med et lån, er det ikke kun renterne, som koster dig penge. Det er almindeligt, at der er et oprettelsesgebyr, når du stifter et lån, og det skal du også betale tilbage.

Selve størrelsen på oprettelsesgebyret afhænger meget af, hvor du låner pengene og hvor mange penge du gerne vil låne. I praksis kan det sammenlignes med de oprettelsesgebyrer, som du måske kender for mobilselskaber, hvor du betaler for oprettelsen, men også stadig skal betale for et abonnement hver måned.

Oprettelsesgebyret er et engangsbeløb, hvilket også er værd at bemærke. Det bliver lagt oveni den samlede gæld, og du skal typisk også betale renter af dette gebyr, hvilket du også skal opmærksom på.

Vær opmærksom, når du låner

Det absolut vigtigste, når du tager et kviklån er, at du er opmærksom og tænker dig om. Du finder ikke et kviklån, som nærmest er rentefrit, for udlåner er ikke ude på at forære dig penge. Et lån er en forretning, og det betyder også, at du kommer til at betale for lånet.

Når du tager et lån, er det vigtigt, at du har styr på lånets samlede omkostninger. Det er også vigtigt at undersøge, hvordan afbetalingsperioden påvirker det samlede beløb, som du skal tilbagebetale.

I forhold til kviklån findes der forskellige kombinationer af renter og gebyrer. Et lån med lave renter vil eksempelvis ofte have et højere stiftelsesgebyr og omvendt. Dette er også værd og være opmærksom på, for det kan du udnytte. Skal du eksempelvis blot have et lille lån, kan det oftest betale sig at vælge højere renter mod til gengæld at slippe billigere i stiftelsesgebyr. Omvendt kan det bedre betale sig at betale mere for stiftelsen ved et større beløb, hvis der til gengæld er lavere rente. Dette kan du selv undersøge, når du skal tage et kviklån.Postet by idajorgensen via AdSet linkbuilding network