Sådan vælger du den rigtige sut til den nyfødte baby

Hvordan vælger jeg den rigtige sut?

Sutter findes i mange forskellige designs, farver, mønstre og former, men hvilken slags sut skal man vælge? Hvis du er nybagt forældre er det en god idé  at prøve nogle forskellige sutter for at finde ud af hvad baby bedst kan lide. Det kan godt være du selv foretrækker én slags sutter over en anden, men i sidste ende er det jo din lille solstråle der skal bruge den.

Hvis barnet ikke ikke  kan lide sutten og spytter den ud konstant så er der ikke noget at gøre. Du må ikke tvinge barnet til at bruge sutten hvis det ikke bryder sig om den. Det kan dog sagtens tænkes at barnet ikke kan lide én slags sut, men gerne vil tage imod en anden type sut.

Der findes som nævnt mange forskellige slags sutter. Mundstykket, som typisk er lavet af latex eller silikone, kan være rundt som på de gode gammeldags standard sutter eller også kan det være “tandregulerende” (det fremgår på nogle pakker med sutter som “orthodontic”). Det betyder at mundstykket har en en flad bund, som gør at der er plads til tungen så barnet ikke skubber sutten ud med tungen og så sutten er lettere og mere naturlig for barnet at sutte på. Af denne grund bliver tandregulerende sutter ofte anbefalet af tandlæger og behandlere. Igen er det dog babyen der i sidste ende skal bestemme hvad der er bedst.

Du kan vælge mellem mundstykker af latex og silikone. Silikone mundstykker er den mest robuste af de to. De er også lettere at rense og holder ikke på lugte. Til gengæld er latex mere bløde i munden på din baby. Her er det igen din baby der må få lov at vælge.

Nogle babyer vil slet ikke bruge sutter. Hvis du prøver med mange forskellige mærker og typer og barnet ikke vil bruge nogen af dem så undlad helt at give flere sutter til barnet. Det er helt normalt at nogle babyer ikke vil bruge sut.

Forskellige størrelser af sutter

Du skal vælge den rigtige størrelse sut afhængig af alderen på din baby. Producenterne af sutter deler typisk sutterne op i aldersgrupperne 0-6 måneder, 6-16 eller 6-18 måneder og 16-36 eller 18-36 måneder. Disse grupper bliver også kaldt gruppe 1, gruppe 2 og gruppe 3.

Babysutter og sikkerhed

Uanset hvilken størrelse og stil dit barn foretrækker, skal du sørge for den model du køber er robust og ikke kan gå i stykker let. Det er vigtigt at skjoldet på sutten er tilpas stort så din baby kan ikke tage hele sutten ind i munden.

Skjoldet skal have ventilationshuller til luftcirkulation. Uden disse huller, kan et barnets spyt samle sig bag skjoldet og det kan forårsage udslæt eller hudirritation.

Det er også vigtigt at du vælger nogle sutter der er BPA-fri. Det er ikke lovligt at forhandle sutter i Danmark, som ikke er BPA-fri.

Køb derfor dine sutter i danske butikker / webshops og sørg for at gå efter de store, kendte og populære mærker som NUK, MAM og Philips AVENT.

Latex er et mere fleksibelt materiale, men fordi det er et blødere materiale end silikone, vil dit barn sandsynligvis hurtigere slide sutten end hvis det havde været en silikonesut. Hvis du ved eller har mistanke om at dit barn har latex-allergi så undgå latex-sutter. Børn der har været under hyppig medicinsk behandling eller operationer, hvor de bliver udsat for latex produkter har større risiko for at udvikle latex-allergi.

Hvornår skal jeg udskifte en sut?

Hvornår du skal skifte en sut ud afhænger af hvor hvor kraftigt og hvor ofte dit barn bruger sine sutter. Sutters mundstykker slides ned med alderen og ved brug, så tjek den grundigt, før du placerer den i dit barns mund. Se efter misfarvninger samt huller, rifter, og svage punkter. Sutter er ikke så dyre, så det er bedst at erstatte dit barns sut, så snart den begynder at vise tegn på forringelse.