Slyngplante er det nye sort i Danmark

Slyngplante er det nye sort i Danmark

Slyngplanter kan bruges i haven til at skabe mange forskellige effekter. Slyngplanter er fantastiske til at dække mure på bygninger, kampesten, stengærder, osv. I mange områder bruges efeu mere end nogen anden slyngplante. Den hurtigst voksende vildvin er rådhusvinen. En anden god ranke til mure er japansk bittersød. Den er stedsegrøn og vokser bedst på nordsiden af bygninger. Den klarer sig også godt på udsatte steder og kan bruges mange steder. Flere og flere vælger denne plante da den giver meget liv. Planten ligger også i den billige ende, så man skal ikke frem med den store pung når denne plante skal købes.

Store og småbladede sorter af krybende benved har hårdføre ranker, der kan bruges til murbevoksning. Andre ranker, der sidder fast uden at støtte sig til beton, sten og mursten omfatter almindelig efeu, Lowes vedbend, kinesisk trompetranke og vildvin (også kaldet klatre-vildvin eller amerikansk vildvin).

Vildvin har en tendens til at vokse i slyngninger omkring træstammer, og de dækker jorden i visse skovområder. De er gode til dækning af bygninger, men de kan blive tunge, og det kan blive nødvendigt at udtynde dem efterhånden som de bliver ældre, så der kan være en del arbejde i at holde dem. De er også effektive til at give skygge. Andre slyngplanter, der giver god skygge omfatter vindruer, sølvvin og tobakspibeplanter.

Der findes masse af slyngplanter, der tilføjer farve og skønhed, men som skal have noget at klatre på. Disse typer ranker kan normalt vokse op ad et espalier. Blandt de mere farverige sorter af disse slyngplanter har vi blåregn, der har klynger af blomster, der varierer fra hvid til lilla; klatrende hortensier med store hvide blomsterklynger, trompetranker, der har klynger af store karminrøde og orange blomster om sensommeren, og klematis, med store blomster, der blomstrer fra tidlig sommer til efteråret.

Endnu en populær slyngplante er trumpet kaprifolium. Trompet kaprifolium har klynger af røde og gule duftende blomster. Et par etårige klatreplanter, der er gode til skygge hyacintbønne (som har mange blomster og vokser på sejlgarn) og pralbønner (som har blomster, der er ganske prangende).

Der findes også klatreplanter, der kan bruges som bunddække. Vinca, der også kaldes singrøn, har stedsegrønne blade og flotte blå blomster i sommersæsonen. Vinterglans er en anden stedsegrøn plante, der er en god slyngplante til bunddække. Den er super flot og giver en masse spil til dine andre planter.

Nogle yderligere blomstrende enårige, der er smukke og velduftende og værd at overveje er nasturtium, cypresvin (med små orange, hvide og røde blomster, der er stjerneformede). En anden ranke, der virker fin, hvis man vil dække et hegn, er sort hjerte blomst. Den er meget populær for tiden og flere og flere har en tendes til at købe den plante, da den er meget flot.

Postet af Digitalwebdk via AdSet.