Unik Afsked – Ethvert liv og enhver død er unik

Når vi oplever dødsfald blandt vores nærmeste fylder sorgen meget. Det kan være svært, at få overblik over, hvad der skal ske og hvilke beslutninger der skal tages. De valg der skal træffes midt i sorgprocessen kan være svære, og derfor kan den rigtige rådgivning være afgørende. Som bedekvinde har jeg oplevet mange dødsfald, og har derfor også erfaret at ethvert dødsfald er forskelligt. Dødsfaldet og de pårørendes sorg afspejles ofte af det liv der er levet. Nogle har en stor kreds af familie og venner, som bidrager med forskellige input til den sidste afsked, mens andre står mere alene med afskeden og sorgen. Her ser jeg det, som min opgave -uanset hvilken situation den pågældende står i- at rådgive og vejlede til at træffe de rigtige beslutninger. Jeg har altid fokus på, at imødekomme de behov og ønsker de pårørende måtte have, for at skabe den rigtige afsked. Jeg vil gerne bygge bro mellem nytænkning og tradition, og vil gerne ændre den støvede opfattelse af bedemandsfaget. Her kommer en virkelig fortælling om livet fra en af de afsked jeg har været med til:

“Min far døde pludseligt. Han var en ældre mand, men jeg havde ikke troet at det var nu vi skulle sige farvel. Jeg selv havde mand og to børn, der på det tidspunkt var 3 og 7 år gamle. Det kom på mange måder som et chok, og hele forløbet gik langt stærkere end jeg selv kunne følge med. Pludselig stod vi der midt i sorgen, og hvad gør man så? Hverken jeg selv eller mine søskende havde stået som ene ansvarlig for en begravelse før, så det var på mange måder uoverskueligt. En bekendt nævnte, at han selv havde brugt Unik Afsked, da han skulle sige farvel til hans mor, og at det havde været en god oplevelse, og på baggrund af det tog jeg kontakt til Naja, som er bedekvinde og ejer af Unik Begravelse. Vi fik aftalt et møde, hvor vi skulle planlægge hvordan afskeden skulle være. Mine søskende og jeg havde ikke gjort os så mange tanker om, hvordan det hele skulle foregå andet end, at vi vidste at min far ønskede en bisættelse.

Da vi mødte Naja var det tydeligt at mærke hendes ro, empati og nærvær. Hun tog os i hånden og vejledte os gennem alle de valg som skulle træffes; Der skulle vælges kiste, urne, bårebuket, sange og meget andet. Hun spurgte ind til det liv min far havde levet og til det forhold vi havde til hinanden – både hver søskende og os alle samlet som familie. Det fik os til at tænke på de gode oplevelser vi havde haft sammen, og bandt os alle sammen midt i tristheden. Vi sporede på den måde os ind på hvordan ceremonien skulle være og vi fik truffet de valg der nu skulle træffes. Min far har altid holdt meget af musik, og det var derfor oplagt at vælge noget musik, som passede ind i hans musiksmag. Derudover, var der altid fest og glade dage omkring min far, så derfor foreslog Naja at vi kunne holde gravøl efter bisættelsen. Som udgangspunkt havde vi besluttet, at der ikke skulle være noget efter bisættelsen, men efter besøget hos Naja og den snak vi fik, kunne vi godt se, at gravøl måske ikke var en dårlig idé. Vi fik lov til at sove på beslutningen, men allerede om aftenen havde vi besluttet os: gravøl var en god idé. Unik Afsked havde flere forskellige samarbejdspartnere, og til gravøl valgte vi Mikkeller. Det ville far have elsket. Da dagen kom og det var tid til den sidste afsked kunne vi med ro i sindet sige farvel til vores kære far. Det var en fin ceremoni, og selvom det hele var trist og sorgen var stor kunne vi alligevel mindes vores far med et smil på læben – for sådan var han; altid glad og smilende.

Jeg er helt sikker på, at valget af bedemand -eller bedekvinde i vores tilfælde- har været afgørende for den afsked vi fik taget. Der var ro på, og vi fik taget afsked på en måde, hvor der var fokus på at “fejre” den tid vi havde haft med vores far.”

Postet af Line via AdSet.