Viden om affugtning – Hvorfor er fugt så farligt?

Du kender følelsen af den varme dampende og fugtige bølge, der oversvømmer dig, når du træder ind på badeværelset efter bruseren har haft besøg af en af familiens medlemmer – det er samme følelse som når du efter evigheder med munden fuld af mundvand har ventet på at maden skulle blive færdig, mens duften spreder sig som et resultat af dine kokkeevner og du endelig kan åbne ovnen for at tage maden ud og du bliver blæst omkuld af den varme luft. Der dannes dagligt utrolige mængder af damp i vores hjem fra dagens forskellige gøremål og fra vores vejrtrækning alene – selv vores sved medvirker til et fugtigere hjem uden, at vi måske er klar over det eller giver det mere omtanke end som så.

Ganske simpelt så kan vi simpelthen ikke komme udenom at skabe fugt i vores hjem. Det kan måske virke oplagt at der kommer vanddamp ud i lejligheden eller huset når vi tænker over det, men det er de færreste, der gør det de store tanker. Tøjet skal tørres, så det hænges til tørre i stuen natten over – det sker der da ikke noget ved. Desværre er det netop sådan en hverdagsting, der netop er med til at øge chancerne for fugt i hjemmet. Den relative luftfugtighed i hjem bør være på omkring de 30 til 50 procent, men hvad mange boligejere ikke er klar over er, at deres hjem overstiger denne procentsats og at ikke kun boligen og dets indeklima er i fare, men de selv i lige så høj grad kan risikere at blive syge.

Hvorfor er fugt så farligt?  

Det kan i nogle tilfælde være svært at opdage problemet med fugt i hjemmet før at det har taget overhånd og er begyndt at gøre skade på indbo og bolig. Et godt tegn kan dog være at det begynder at lugte i hjemmet, men det kan være svært for beboerne selv at lugte dette, da de vænner sig til det, når de går og indånder det dag ind og dag ud. Spørg derfor i stedet næste gang der er en udefrakommende på besøg i dit hjem om de har lagt mærke til noget – det kan måske føles lidt mærkeligt at spørge om, men i sidste ende kan det være af stor betydning.

For fugtig luft kan have flere forskellige skadende bivirkninger. Det kan blandt andet forårsage mug og skimmelsvamp, som netop har brug for et fugtigt indeklima for at kunne brede sig. Det er på ingen måder skånsomt for mennesker at leve i mug og skimmelsvamp, da det er yderst usundt for os og på sigt kan være ganske sundhedsskadeligt. Nogle mennesker kan helt simpelt heller ikke håndtere for fugtigt klima. Det vil gøre dem ubehageligt til måde, hvilket vil føre til overdreven sveden, som ikke kan fordampe, da luften jo allerede er fugt-mættet. Derudover er fugtige omgivelser også ideelle for en lang række af uønskede skadedyr.

Hvad kan man gøre? 

Et effektivt husholdningsapparat man kan tage i brug for at få kontrol over fugten er de smarte affugtere. En affugter reducerer niveauet af fugtighed i luften ved at trække det overskydende vand ud af luften i det givne lokale, hvor den stilles. Den overskydende vanddamp, der indsamles, indsamles i affugteren i dets flydende form og skal i nogle affugtere fjernes manuelt, men der kan monteres en slange der automatisk leder vandet bort, hvis ikke man gider bøvle med vandbeholderen – det tager dog ikke mange sekunder at tømme den, hvis det er det det kommer an på. En affugter er altså et oplagt redskab til at få kontrol over fugten.

De mest almindelige affugtere er de mekaniske, der arbejder ved at trække den fugtige lugt over en nedkølet spole, som afkøler luften og kondenserer vandet, der fjernes, hvorefter luften opvarmes. Denne type af affugter er mest effektiv i lokaler hvor temperaturen er til den varme side og dugpunktstemperaturen er høj. Det betyder naturligvis at processen vil være mindre effektivt i køligere omgivelser.

Investering først, besparelse senere  

En affugter koster selvfølgelig lidt penge, ligesom alt andet nu engang gør, men på sigt kan det betale sig at investere lidt. Foruden de sundhedsmæssige årsager for både dig, din familie, jeres besøgende og jeres bolig, så er der også økonomiske gevinster ved en affugter. Alene de små hverdagspligter ethvert hjem står med kan en affugter hjælpe til med. Skal tøjet tørres kan du droppe den dyre og slidende tørretumbler og hænge det op og tænde for affugteren og tøjet vil tørre hurtigt og effektivt uden at der ledes fugt ud i hjemmet. Når vandbeholderen er fuld er det ligeledes et nemt og smart sted at spare penge når planterne skal vandes – du behøver nu ikke at tænde på hanen, men kan blot anvende det vand din affugter har indsamlet fra luften. Har du en solcelle på taget vil solen ligeledes producere strøm til din affugter som dermed ikke vil være særlig dyr at have kørende.Postet by Mortenemil via AdSet linkbuilding network